A nyaki gerinc osteochondrosis

Most gyakorlatilag nincs olyan 25 évnél idősebb ember, aki ne tapasztalna problémákat a gerincvel. Az egyik leggyakoribb patológia a nyakcsigolyák károsodása, amely kezeletlenül elkerülhetetlenül előrehalad és egyre nagyobb kényelmetlenséget okoz a betegnek.

Mi az osteochondrosis

nyakmasszázs a nyaki osteochondrosis esetén

A nyaki gerinc osteochondrosisának degeneratív-dystrophiás változásai vannak az ízületekben és az intervertebrális lemezekben.

A nyaki osteochondrosis előrehaladtával a következő tünetek kezdenek megjelenni:

 • csökkent látásélesség és hallás;
 • a nyelv zsibbadása;
 • éles nyakfordulattal a szemében elsötétül, szédül;
 • a fej hátsó részében lüktető fájdalom érződik, amely a templomokba és a koronába sugározhat;
 • fájdalom a nyaki gerincben és a vállakban, alvás közben is zavarja a beteget, és súlyosbítja a mozgás vagy a megerőltetés;
 • a nyak merev, különösen reggel;
 • nyomás a szegycsontban;
 • légszomj, léghiány érzése.

Annak a ténynek köszönhetően, hogy a gerincvelő nem kap elegendő tápanyagot, a mozgás tartománya, valamint a felső és az alsó végtag érzékenysége jelentősen csökken.

A nyaki osteochondrosis okai

A nyaki osteochondrosisra való hajlam öröklődik. Ezenkívül a patológia kialakulásának gyakori okai:

 • kiegyensúlyozatlan étrend;
 • gerincferdülés;
 • lúdtalp;
 • VSD;
 • feszültség;
 • gerincsérülések és zúzódások;
 • túlzott fizikai aktivitás;
 • reuma;
 • mozgásszegény életmód;
 • túlsúly.

Referencia! Az osteochondrosis kialakulásának fő oka az ásványi anyagcsere megsértése, amely kalciumhiánnyal vagy hormonzavarral járhat. A nők gyakran szembesülnek ezzel a patológiával a terhesség és a menopauza során.

Diagnosztika

A gerinc degeneratív elváltozásainak mértékének meghatározásához a következő diagnosztikai módszereket alkalmazzák:

 1. A carotis és a csigolya artériák Doppler ultrahangja. Lehetővé teszi a görcsös erek észlelését, valamint az agy és a gerincvelő vérellátásának megsértését.
 2. Audiográfia a hallószervek működésének tesztelésére.
 3. Ultrahang.
 4. A fej és a nyaki gerinc CT és MRI. Az elváltozás területének felmérése, az intervertebrális lemezek helyzetének ellenőrzése, valamint a gerincvelő és az erek összenyomódásának kimutatása céljából végezzük.
 5. Vérvizsgálat.
 6. Röntgen a patológia korai szakaszában.
 7. Elektroneuromiográfia, amely gyulladás, csipet és idegkárosodás jelenlétét mutatja.
 8. A fej ereinek duplex szkennelése.

Referencia! Mindezeket az eljárásokat a legkényelmesebb módon egy helyen lehet elvégezni, ahol a diagnosztikát modern berendezések segítségével hajtják végre.

Melyik orvos kezeli

Ha a nyaki osteochondrosis tünetei jelentkeznek, akkor nem kezdheti el azonnal a kezelést. Először is időpontot kell rendelnie egy neurológushoz. A szakember vizsgálatot végez, majd a beteget a szükséges vizsgálatokra irányítja.

Fontos! A kézi terápia és más típusú kezelések előzetes diagnózis nélküli elvégzése sérülésekkel és a fennálló problémák súlyosbodásával fenyeget.

Kezelési módszerek

A diagnózis felállítása után a beteg folytathatja a kezelést. A vezető szakemberek a kezelési és rehabilitációs központban dolgoznak, így a szövődmények valószínűsége minimális.

A nyaki osteochondrosis kezelésének fő módszere a manuális terápia. A szakember olyan masszázst készít, amely ellazítja a nyakat és a vállakat, visszaadja a csigolyákat és az ízületeket természetes helyzetükhöz, és a nyirok áramlásának és a vérkeringés normalizálásának a célja.

A manuális terápiát gyakran terápiás gyakorlatokkal kombinálják a nyaki izmok tónusára. Ezenkívül gyógyszeres kezelést és fizioterápiát alkalmaznak a patológia megszabadulására.

eredmények

A terápia eredményeként az idegvégződések megszabadulnak a csípéstől, a gerincoszlop stabilizálódik, a fájdalom eltűnik vagy csökken. A csontkovács képes kiegyenesíteni a csigolyákat és megnövelni a sérült korongok közötti távolságot, kiküszöbölve ezzel a súrlódást.

Fontos! A 2 és 3 fokos osteochondrosis nem gyógyítható meg teljesen. De a terápia és a rehabilitáció lehetővé teszi a beteg számára, hogy a lehető legjobban helyreállítsa a gerinc károsodott funkcióit.

Rehabilitáció és életmód-helyreállítás

A kezelési és rehabilitációs központban nemcsak a nyaki osteochondrosis diagnosztizálását és kezelését, hanem rehabilitációs intézkedéseket is végeznek. A páciens egészségesen és készen áll arra, hogy a lehető leghamarabb visszatérjen a szokásos életmódhoz.

A rehabilitáció nemcsak a gerincoszlop működésének helyreállítását célozza, hanem az egészséges szövetek károsodásának megelőzését is. A programot a patológia súlyosságának és a szövődmények jelenlétének figyelembevételével állítják össze. A fizioterápiás eljárások, a masszázs, a terápiás terápia, az iszap alkalmazása jól bevált. Ha a páciensnek még mindig vannak patológiás tünetei, gyógyszer blokádot ír elő.

Életmód méhnyak osteochondrosisával

A betegség visszaesésének elkerülése érdekében a következő ajánlásokat kell betartani:

 • legalább fél óránként változtassa meg a test helyzetét;
 • ne emeljen 5 kg-nál nagyobb súlyú rakományt;
 • többet járni, fizikoterápiával foglalkozni, úszni, Pilates;
 • előnyösebb, ha nem táskát, hanem hátizsákot használunk;
 • ülő helyzetben óránként tartson tízperces szüneteket.

Fontos! Az emberi test alvás közbeni helyzete nagy jelentőséggel bír. Aludnia kell a hátán, közepes keménységű ortopéd matracon és egy ortopéd párnán. Ebben az esetben a fejnek és a nyaknak a párnán kell feküdnie, a vállaknak pedig a matracon kell lenniük.

A nyaki osteochondrosis kezelése a legkorábbi szakaszban a leghatékonyabb, ezért nem szabad elhalasztania egy neurológus látogatását. De lehetséges a betegség progressziójának megállítása és az életminőség javítása az ízületek és az intervertebrális lemezek károsodásának mértékétől függetlenül. Ehhez fontos, hogy ne pazarolja az időt, és kövesse a szakember ajánlásait.